Thursday, December 3, 2020
No menu items!
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ Διαφωνίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα κέντρα αναψυχής στις 21 Μαΐου

Διαφωνίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα κέντρα αναψυχής στις 21 Μαΐου

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η εγκύκλιος της Κυβέρνησης για τα νέα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν σε κέντρα αναψυχής, τα οποία προβλέπεται ότι θα ανοίξουν κατά τη δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive ο  γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή εκφράστηκαν διαφωνίες, ιδιαίτερα στο κομμάτι των αποστάσεων που έχουν καθοριστεί. Συμπλήρωσε ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών με βάση αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν την επιχείρησή τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Κυβέρνησης το κάθε τραπέζι θα πρέπει να έχει απόσταση τριών μέτρων, γεγονός που θα ανάγκαζε κάποιους ιδιοκτήτες χώρων αναψυχής να βάλουν μόνο ένα ή δύο τραπέζια. Η πρόταση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής είναι 1,5 τετραγωνικό μέτρο αναλογία ανά άτομο. Για παράδειγμα εάν έχει κάποιος 100 τμ χώρο διαθέσιμο, θα μπορεί να φιλοξενεί το μέγιστο 60 άτομα, άρα περισσεύουν 40 τμ ελεύθερα, τα οποία θα καθορίζουν και τις αποστάσεις. 

Επίσης, υπάρχει διαφωνία ως προς την απόσταση που θα πρέπει να έχει το προσωπικό στις κουζίνες ή στους πάγκους παρασκευής, με την Κυβέρνηση να προτείνει δύο μέτρα απόσταση, ενώ οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής υποστηρίζουν ότι εάν το προσωπικό λαμβάνει όλα τα υπόλοιπα μέτρα, αυτό το μέτρο δεν μπορεί να ισχύσει στο 100%, αφού για παράδειγμα σε μια κουζίνα διακινούνται άνθρωποι συνεχώς, είναι συγκεκριμένες οι περιπτώσεις που μπορούν να παραμείνουν στατικοί στον χώρο εργασίας.  

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη πρέπει να λυθεί το ζήτημα, αφού οι χώροι θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς να χρειάζεται αυξημένη δαπάνη, αφού υπάρχει η «δεδομένη ζημιά» από το προηγούμενο διάστημα με το lockdown, ενώ έθιξε το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί ουσιαστική βοήθεια από το κράτος, πέρα από τους μισθούς των υπαλλήλων.

Πρόσθεσε δε ότι για κάποιους τα μέτρα ως έχουν θα είναι ανεφάρμοστα, ενώ υπολογίζει ότι ίσως και το 80% να μην μπορέσει να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί γύρω από το ζήτημα των ενοικίων, με τον ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής να αμφισβητεί το νομικό κομμάτι που γίνεται επίκληση με βάση τη συνταγματική πρόνοια. Χαρακτήρισε μάλιστα το Σύνταγμα «κολοβό», εάν σε μια τέτοια κρίση αδυνατεί να προσφέρει λύση, ενώ αποδέχεται συνταγματικά να μειωθεί κάποιου ο μισθός και κάποιου να του αφαιρεθεί εντελώς.

Μάλιστα έκανε αναφορά στην άρνηση για καθολική ρύθμιση του ζητήματος των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν χώρους για τα κέντρα αναψυχής, η οποία, σύμφωνα με την καταγγελία του, προέρχεται από το γεγονός κάποιοι από αυτούς δεν δηλώνουν τα έσοδα που έχουν από τα ενοίκια.

Στο σενάριο που δεν επέμβει η Κυβέρνηση για τα ενοίκια, ο κ. Λεβέντης αναφέρει ότι θα πρέπει να έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό στις μικρές επιχειρήσεις για να μπορούν να εξασφαλίσουν αυτό που τους αναλογεί μέσα από τον κύκλο εργασιών πριν από την κρίση. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει η Κυβέρνηση να επιδοτήσει (χρήματα στο χέρι) την κάθε επιχείρηση αναλογικά με τον κύκλο εργασιών που είχε πριν την κρίση, αλλά με μια οροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

Paphos,Cyprus Amazing Hiking Trail through the Paphos Hotels and next to the Sea. 4k DRONE VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=Cy1Jws5IMeA May.26 2020 Morning. Beautiful aerial views with a drone above hotels of Paphos,Cyprus and above a...

Paphos,Cyprus Lockdown.May.23 2020. Cyprus RESTARTING.SATURDAY NIGHT

https://youtu.be/xAqmt6E-sVU May.23 2020. Night time walking to Paphos harbour just 2 nights after Re-opening cafes/restaurants ,etc. Same...

Λιβύη:Ο Χάφταρ ξεσηκώνει τις δυνάμεις του να πολεμήσουν ενάντια στην Τουρκία

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ κάλεσε χθες τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας, που στηρίζει την αντιμαχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας...

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι, μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες

Ισχυρό βορειοδυτικό μέχρι βόρειο ρεύμα αέρα θα επηρεάζει σήμερα την περιοχή ενώ από τη Δευτέρα ασθενής χαμηλή πίεση εγκαθίσταται στην περιοχή.