Tuesday, October 27, 2020
No menu items!
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ Κλείδωσε το πλάνο της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων το Υπουργικό

Κλείδωσε το πλάνο της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων το Υπουργικό

Τις τελευταίες πινελιές στο πλάνο για τη δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, έβαλε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνήλθε σήμερα το πρωί. 

Σε σχέση, τώρα, με τους περιορισμούς, χθες τέθηκε σε εφαρμογή το τελευταίο στάδιο της πρώτης φάσης, και πλέον επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις για ομαδικά αθλήματα, αλλά μόνο από ομάδες και σωματεία στα επαγγελματικά πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας.

Όσον αφορά την αναμενόμενη δεύτερη φάση, από την Πέμπτη 21 Μαΐου αίρονται όλοι οι περιορισμοί διακίνησης. Επίσης, από την Πέμπτη δεν χρειάζονται ούτε sms ούτε γραπτές βεβαιώσεις, και επιτρέπεται η διακίνηση καθ’ όλο το 24ωρο.

Θα είναι ελεύθερη η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους δέκα.

Επιπρόσθετα, επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης, αλλά μόνο για εξωτερικούς χώρους, και με βάση πρωτόκολλα που θα εκδώσουν τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Επαναλειτουργούν, επίσης, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.

Αλλαγές στο δεύτερος μέρος της β φάσης

Ωστόσο, αναμένεται να έχουμε κάποιες αλλαγές από τον αρχικό προγραμματισμό, σε σχέση με το δεύτερο μέρος της β φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη φάση έχει ένα δεύτερο μέρος που προγραμματίζεται από την 1η Ιουνίου.  Όπως μαθαίνοιυμε, αυτό που αλλάζει είναι δύο από τις πρόνοιες, που μεταφέρονται νωρίτερα, πιθανότατα από τις 21 Μαΐου.

Νωρίτερα θα λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες, και θα επιτρέπεται η πρόσβαση αλλά με βάση αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Αποστάσεις ασφαλείας, απολύμανση στις ξαπλώστρες και τον άλλο εξοπλισμό. Και βεβαίως, αυστηρή τήρηση των προσωπικών μέτρων προστασίας.

Θα επιτραπούν, επίσης νωρίτερα, ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας, σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους ιερούς χώρους.

Στις εκκλησίες ήδη λαμβάνονται μέτρα, με αραίωση στα στασίδια και με σημάνσεις, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις στις λειτουργίες.

Κομμωτήρια, Κουρεία και Ινστιτούτα Αισθητικής

Σημειώνεται δε, πως το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες σχετικό οδηγό. 

Κατά πρώτο, από την Πέμπτη μπορούν να λειτουργήσουν οι εξωτερικοί χώροι σε:

Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες, Πιτσαρίες, Μπυραρίες καθώς και σε Καφενεία και κυλικεία σωματείων και συλλόγων.

Στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχουν απαραίτητα τραπέζια και καθίσματα.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων στους χώρους εστίασης, ούτε εσωτερικών ούτε εξωτερικών, ούτε και η λειτουργία των μπαρ.

Εξακολουθεί να απαγορεύεται να λειτουργήσουν τα μπαρ, τα νυκτερινά κέντρα, οι δισκοθήκες και οι μουσικοχορευτικοί χώροι. Αυτοί θα επαναξιολογηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, και από την πρώτη Ιουνίου, εκτός εάν αλλάξουν οι σχεδιασμοί, θα λειτουργήσουν πλήρως τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια, ενώ θα επαναλειτουργήσουν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, καθώς και τα πρακτορεία στοιχημάτων.

Η τρίτη φάση είναι η πλέον σημαντική για την πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας.

Από τις εννέα Ιουνίου θα σηκώσουν ρολά εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, ενώ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες, πλήρως τα λιμάνια, όλες οι παραλίες και τα ξενοδοχεία, καθώς και τα θέατρα και τα σινεμά ανοιχτού χώρου.

Σε σχέση με τα αεροδρόμια, οι πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν πως ήδη επεξεργάζεται το σχετικό πλάνο στη Διυπουργική Επιτροπή, με την επαναλειτουργία των αεροδρομίων να αναμένεται σταδιακά και πλήρως από την πρώτη Ιουλίου.

Ως πρώτο βήμα θα επιτραπούν πτήσεις από και προς χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, όπως είναι και η Κύπρος, δηλαδή την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Μάλτα.

Όταν θα επιτραπούν οι πτήσεις από χώρες με αυξημένα κρούσματα, όπως είναι για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό θα γίνεται με απαραίτητη προϋπόθεση ένα τεστ κορωνοϊού, έως και τέσσερις ημέρες πριν από την πτήση.  Και βεβαίως συζητείται και η σκέψη για ξενοδοχεία καραντίνας, για τουρίστες επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

Paphos,Cyprus Amazing Hiking Trail through the Paphos Hotels and next to the Sea. 4k DRONE VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=Cy1Jws5IMeA May.26 2020 Morning. Beautiful aerial views with a drone above hotels of Paphos,Cyprus and above a...

Paphos,Cyprus Lockdown.May.23 2020. Cyprus RESTARTING.SATURDAY NIGHT

https://youtu.be/xAqmt6E-sVU May.23 2020. Night time walking to Paphos harbour just 2 nights after Re-opening cafes/restaurants ,etc. Same...

Λιβύη:Ο Χάφταρ ξεσηκώνει τις δυνάμεις του να πολεμήσουν ενάντια στην Τουρκία

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ κάλεσε χθες τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας, που στηρίζει την αντιμαχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας...

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι, μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες

Ισχυρό βορειοδυτικό μέχρι βόρειο ρεύμα αέρα θα επηρεάζει σήμερα την περιοχή ενώ από τη Δευτέρα ασθενής χαμηλή πίεση εγκαθίσταται στην περιοχή.