Tuesday, October 27, 2020
No menu items!
Αρχική ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Κύπρος: 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού και ένας νεκρός χωρίς τελική αιτία τον...

Κύπρος: 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού και ένας νεκρός χωρίς τελική αιτία τον ιό

Τέσσερα νέα κρούσματα στην Κύπρο ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τρίτης(05/05), ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ένα νέος θάνατος συμπολίτη μας του οποίου ωστόσο η αιτία θανάτου δεν θεωρείται ότι είναι η νόσος COVID-19.


Πρόκειται για ασθενή που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και κατέληξε σήμερα τα ξημερώματα, άντρας 56 ετών, με εξαιρετικά βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Η τελική αιτία θανάτου δεν θεωρείται ότι είναι η νόσος COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 21, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένουν 15, 11 άντρες και τέσσερεις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,250 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 4 θετικά αποτελέσματα του ιού SARS-CoV-2.

*Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 84 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, χωρίς θετικό αποτέλεσμα,

*Από σύνολο 179 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα,

*Από σύνολο 313 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα,

*Από σύνολο 121 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό, δεν προέκυψαν θετικά αποτελέσματα,

*Από σύνολο 526 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν 2 θετικά αποτελέσματα, και

*Από 27 διαγνώσεις από τον έλεγχο 2,000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και τους οίκους ευγηρίας, δεν προέκυψε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

*Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 19,555 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 878 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

«Η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ενθαρρυντική. Εντούτοις τα νέα κρούσματα δείχνουν ότι ο ιός παραμένει στην κοινότητα και μεταδίδεται. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πισωγυρίσματος, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής και από όλους», ανέφερε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.

Από πλευράς ο δρ. Μάριος Λοΐζου ανέφερε πως «παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 3,670 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 254,000. Ταυτόχρονα, όμως 1,210 εκατομμύριο άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 13 άτομα, με δύο εξ αυτών να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενή ς. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Πρόσθεσε πως «σε μια θετική εξέλιξη από τον τομέα των φαρμάκων, η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε μια «συνεχόμενη αξιολόγηση» (rolling review) των δεδομένων σχετικά με τη χρήση του ερευνητικού αντιιικού φαρμάκου remdesivir για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή, 1/5/2020, η παραχώρηση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το γνωστό FDA, άδειας επείγουσας χρήσης του ιδίου φαρμάκου για την θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών με σοβαρή λοίμωξη από CoVID-19. Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα ευρέως φάσματος αντιικό φάρμακο, το οποίο αναστέλλει την RNA πολυμεράση, ενζυμο απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό του ιού. Μελετήθηκε στη θεραπεία της νόσου του ιού Εμπόλα, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείται στο πλαίσιο παρηγορητικής θεραπείας σε ασθενείς με CoVID19 στην βάση διαθέσιμών δεδομένων για ανασταλτική δράση σε παθογόνους κορονοϊούς όπως ο SARS-CoV1 και ο MERS».

Είπε πως, «η απόφαση αυτή προήλθε μετά από τα ενθαρρυντικά προκαταρτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης υπό την ονομασία Adaptive CoVID19 Treatment Trial η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν 1,063 ασθενείς από 68 ερευνητικά κέντρα από διάφορες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών, με τον διάμεσο χρόνο μέχρι την ανάρρωση να υπολογίζεται στις 11 μέρες  σε σύγκριση 15 μέρες για  εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον τα αποτελέσματα έδειξαν όφελος επιβίωσης, με  το ποσοστό θνησιμότητας να κυμαίνεται στο 8,0% για την ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη έναντι 11,6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 19 μελέτες για την ρεμδεσιβίρη, με τα πρώτα απο τελέσματα να δίνουν κάποια ελπίδα στην προσπάθεια ανεύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας της λοίμωξης CoVID19.

Πέραν των ανωτέρω, ενθαρρυντικά στοιχεία έχουν αρχίσει να φαίνονται και από την προσπάθεια παρασκευής κατάλληλου εμβολίου. Αυτή τη στιγμή πέραν των 100 ομάδων παγκοσμίως διενεργούν εκτεταμένες έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια παγκόσμια συνένωση επιστημονικών προσπαθειών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ εθνών που έχουμε αναφέρει πολλές φορές.

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν πιο σημαντική τη δική μας προσπάθεια ελέγχου της διασποράς της νόσου. Οφείλουμε σαν κοινωνία να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή και επαγρύπνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

Paphos,Cyprus Amazing Hiking Trail through the Paphos Hotels and next to the Sea. 4k DRONE VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=Cy1Jws5IMeA May.26 2020 Morning. Beautiful aerial views with a drone above hotels of Paphos,Cyprus and above a...

Paphos,Cyprus Lockdown.May.23 2020. Cyprus RESTARTING.SATURDAY NIGHT

https://youtu.be/xAqmt6E-sVU May.23 2020. Night time walking to Paphos harbour just 2 nights after Re-opening cafes/restaurants ,etc. Same...

Λιβύη:Ο Χάφταρ ξεσηκώνει τις δυνάμεις του να πολεμήσουν ενάντια στην Τουρκία

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ κάλεσε χθες τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας, που στηρίζει την αντιμαχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας...

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι, μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες

Ισχυρό βορειοδυτικό μέχρι βόρειο ρεύμα αέρα θα επηρεάζει σήμερα την περιοχή ενώ από τη Δευτέρα ασθενής χαμηλή πίεση εγκαθίσταται στην περιοχή.